Het kan je zomaar gebeuren dat door een heftige regenval plots je huis blank komt te staan. Er bleek zonder dat je dit wist sprake te zijn van een lekkage, waardoor je nu te maken hebt met ernstige schade. Stormschade komt eveneens steeds vaker voor, doordat de weersomstandigheden in ons land nu eenmaal steeds heftiger worden. Bomen die boven op daken terechtkomen of dak dat ernstig beschadigd raakt door een wervelwind, we horen deze verhalen meer en meer. Met een opstalverzekering voorkom je dat je in situaties als deze zelf voor alle schade opdraait. Bij bijvoorbeeld Univé is heel eenvoudig het pakket van je keuze online af te sluiten. 

 

Ook in deze situaties biedt opstalverzekering uitkomst

Een opstalverzekering is één van de mogelijke woonverzekeringen die je af kunt sluiten. Met dit pakket is je huis en alles wat eraan vastzit optimaal verzekerd. Je garage, de schuur in de achtertuin, de zonnepanelen die op het dak liggen en de keuken en badkamer, allemaal vallen ze onder de opstalverzekering. Overigens hoef je niet per se het slachtoffer te worden van een storm, inbraak, overstroming of brand. Er kan ook iets veel kleiners aan de hand zijn, zoals ongelukjes binnenhuis als gevolg van vallen of stoten. Mocht er (tijdelijk) andere woonruimte nodig zijn om de ontstane schade te herstellen, dan is het fijn om te weten dat de kosten daarvoor ook gewoon vergoed worden vanuit dit pakket. Van een eigen risico is in de meeste gevallen geen sprake. Uitzondering is stormschade. Hiervoor geldt een verplicht eigen risico van € 250.

 

Met inboedelverzekering al je spullen goed verzekerd

Naast een opstalverzekering is er de inboedelverzekering. Deze twee pakketten worden vaak door elkaar gehaald, terwijl ze nauwelijks op elkaar lijken. De niet-verplichte inboedelverzekering is gericht op alle spullen die je zonder schade toe te brengen aan de woning kunt meenemen. De losstaande objecten dus. Hieronder valt alles wat je maar ziet staan. Bankstellen, tafels, kasten, bedden, kleding, sieraden en losstaande apparaten vallen hier onder andere onder. De smartphone, tablet en laptop maken trouwens geen deel uit van de inboedelverzekering. Wil je dit wél, dan is het belangrijk dat je aanvullend een mobiele elektronica dekking afsluit.

 

Voorkomen beter dan genezen

Hoewel je met een inboedelverzekering veel financiële ellende kunt voorkomen, kun je er zelf ook het één en ander aan doen om het ontstaan ervan te voorkomen. Om bijvoorbeeld wateroverlast voor te zijn is het slim om regelmatig de dakgoten te checken. Hier kunnen zich heel gemakkelijk bladeren, vuil en mos in ophopen, waardoor het regenwater niet meer op de gewenste manier weg kan. Ook is het raadzaam om een waterslot te plaatsen tussen de wasmachine en de kraan, zodat de watertoevoer direct uit zichzelf stopt zodra er sprake is van een lekkage. Zo voorkom je dat er een heel waterballet ontstaat, met mogelijk grote gevolgen voor de rest van het huis.